Els lletrats de Justícia no aturen la vaga i s'acumulen els casos

Els lletrats de l'administració de Justícia fan vaga indefinida; aquesta va començar el 24 de gener i asseguren que no s'aturaran fins que no se satisfaci la demanda. Des de fa més d'una dècada, el Ministeri de Justícia té pendent la seva adequació salarial després de les noves funcions assumides per agilitzar les tramitacions.

La vaga està tenint un impacte notable en el sistema judicial gràcies a l'ampli seguiment: a la demarcació, es van suspendre gairebé 450 procediments només del 30 de gener al 3 de febrer.

En circumstàncies normals, els jutjats de primera instància 1, 2 i 3 de Tarragona estarien a ple rendiment; des de fa dues setmanes, però no és el cas. I és que els lletrats de l'administració de Justícia estan de vaga indefinida, amb un seguiment a casa nostra de gairebé el 40%:  una trentena de professionals. La suspensió de vistes i declaracions se succeeixen una rere l'altra.

PANTALLA VAGA LLETRATS

S'ha d'anar força enrere, fins al 2009, per trobar l'origen del seu reclam: en aquell moment, una reforma processal va descarregar de feina els magistrats i jutges per agilitzar els procediments. Unes tasques que van assumir els lletrats i que, després de més d'una dècada, encara no han vist retribuïdes les noves responsabilitats.

Els lletrats no reclamen una pujada de sou, sinó una adequació salarial, amb l'agreujant que el 2015 les funcions van augmentar encara més. Aquests professionals de l'administració de Justícia se senten oblidats i maltractats pel ministeri; denuncien que a Madrid encara no s'han assegut a negociar.

La paràlisi als jutjats és notable. Per aquest motiu, el Col·legi de l'Advocacia de Tarragona insta al Ministeri de Justícia que segui a negociar amb els lletrats.