Quatre restaurants de la Torre haurien explotat una cinquantena d'immigrants

L'organització criminal que es va desarticular fa dues setmanes a Torredembarra hauria explotat laboralment a una cinquantena de persones que van ser portades des de Colòmbia enganyades. La Guàrdia Civil ha donat a conèixer els detalls de l'operatiu del passat 8 d'abril.  Per tot plegat, es van detenir 12 persones a Torredembarra, Tarragona, Reus i Itàlia, tres d'elles ja són a presó.

Quatre restaurants de Torredembarra funcionaven gràcies a persones d'origen colombià que venien a Catalunya amb la falsa oferta d'un contracte de pràctiques d'hostaleria. La promesa era de 500 euros al mes per quatre hores diàries, de dilluns a divendres, però acabaven treballant fins a 15 hores tots els dies de la setmana i, en alguns casos, només els pagaven 20 euros. Una trama criminal, basada en l'engany, l'amenaça i el xantatge. I aquest no seria l'únic cas perquè TAC12 té constància d'altres conductes similars que s'estan investigant al Camp de Tarragona.

AIXÍ HO FEIEN

El modus operandi era el següent, segons descriu la informació policial. Les víctimes eren captades ja des de Colòmbia, quan se'ls oferia aquest contracte de pràctiques fictici. Els facilitaven la documentació per poder viatjar fins a l'Estat i un seguit de tràmits pels quals l'organització criminal els demanava diners. Per tant, les víctimes contreien un deute que s'anava fent més gran i les quantitats els les descomptaven dels salaris. Així, podien arribar a situacions de només cobrar 20 euros al mes. I aquests treballadors vivien en habitatges que controlava la mateixa organització i vigilava amb càmeres. Els delinqüents també controlaven les baixes del personal i els donaven fàrmacs potents, sense prescripció mèdica. 

Per tot plegat, el jutjat d'instrucció ha decidit tancar els quatre locals de restauració i acusa els detinguts dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de persones amb finalitat d'explotació laboral, afavorir la immigració, detenció il·legal i falsedat documental. Les víctimes, per la seva banda, han estat posades en contacte amb els serveis socials.