Valls reclama a l'Estat que desencalli el projecte de canalització del reg

Consens polític per un projecte històric, la canalització del reg de Valls, aturada des del 2014. Tots els grups polítics del consistori han pactat un acord per reclamar a l'Estat que desencalli el projecte, perquè la Generalitat el pugui executar.

L'Ajuntament de Valls instarà el Govern de la Generalitat i l'Estat a entendre's per desencallar el projecte d'instal·lació del nou sistema de reg de la zona d'hortes de Valls, unes obres aturades des del 2014, quan es va finalitzar la primera fase de les mateixes. En el proper plenari es debatrà una moció que farà costat a les demandes de la comunitat de regants, centrades essencialment a demanar a les institucions estatals que retirin el títol d'obra d'interès general perquè la Generalitat, que ja té dotació pressupostària (gairebé dos milions d'euros) per finalitzar l'obra, pugui continuar amb els treballs sense necessitat d'esperar el permís de l'Estat.

Tots els grups polítics amb representació al consistori vallenc han consensuat la demanda d'entesa a les administracions superiors en una junta de portaveus que ha finalitzat amb la presència de representants de la comunitat de regants que han explícitat les seves inquietuds en veure que les obres no avancen. L'alcalde, Albert Batet, ha destacat el consens polític de la demanda.

El projecte inicial, valorat en uns nou milions d’euros, es va gestar l’any 2005 arran d’un acord a tres bandes entre regants, Generalitat i l’administració estatal. No va ser però fins l’any 2012 que es van iniciar els treballs per modernitzar el sistema de reg de les 360 hectàrees de zona d’horetes de Valls, canviant el tradicional sistema de reg per gravetat per un de pressió. L’empresa estatal Seiasa va completar l’any 2014 la primera fase d’aquest projecte, canalitzant 180 hectàrees de terreny i construint una bassa de captació de 8.500 metres cúbics. Queden encara per construir la meitat de canalitzacions, una segona bassa pulmó i el sistema de radio-control de la instal·lació.

Davant la passivitat de l’Estat, dos consellers d’Agricultura, Ciuraneta l’any 2015, i Meritxell Serret el 2017, van constatar la voluntat de la Generalitat d’assumir i completar el projecte, però l’administració central no ho ha permès i manté el projecte bloquejat. Quan estigui finalitzat se'n beneficiaran els 400 regants de Valls.