L'Estat redueix la seva inversió a Tarragona

Els Pressupostos Generals de l’Estat preveuen un 22% menys d’inversió a les comarques de Tarragona per aquest 2019. 212 milions, dels quals gairebé 25 formen part de les inversions al port de Tarragona. En infrastructures destaquen una nova inversió al corredor del Mediterrani, que hauria d’entrar en funcionament en breu, i per primer cop un estudi per reobrir la línia Reus-Roda per a les mercaderies

El Port de Tarragona i les diverses actuacions en matèria d’infraestructures que s'hi han de dur a terme destaquen quantitativament en la proposta de pressupostos generals de l'estat presentada pel govern del PSOE per a la demarcació de Tarragona. En total, més de 24 milions es destinaran a l'ens portuari, destacant la urbanització del moll de la Química i les actuacions per millorar l'accessibilitat ferroviària.

Uns comptes però que comporten una reducció del 22 per cent de la inversió al territori, arribant a poc més de 212 milions d'euros. Un exemple són els només 100.000 euros destinats a l'acabament de l'A-27 en la seva connexió amb l'AP2, tot i que en els darrers mesos del 2018 es va assegurar la inversió per a la construcció del futur túnel.

Entre aquesta també destaca la quantitat destinada a l'acabament i posada en marxa de la variant entre Vandellòs i Tarragona del Corredor del Mediterrani, que s'emporta poc més de 9 milions d'euros, així com la seva continuació cap al sud, entre Vandellòs i València. Encara en matèria ferroviària, per primer cop trobem en uns comptes estatals una partida destinada a l'estudi del pas de les mercaderies per l'antiga línia Reus-Roda, la solució més reclamada pel territori com a solució definitiva al pas d'aquests combois per les nostres comarques. Una aportació celebrada pels grups que donen suport al govern socialista com En Comú Podem, que defineix els comptes com a molt positius pel territori.

Des dels comuns s'ha instat en aquest sentit als partits independentistes a donar suporta als comptes més enllà d'altres debats polítics. Tant des d'Esquerra com des del PDeCAT de moment descarten aquesta opció, ja que destaquen que baixa la inversió al territori, a més de continuar incomplint les disposicions de l'estatut català i les previsions d'inversió fetes els anys anteriors

Uns comptes però que han estat qualificats com a molt perjudicials per al territori pels principals grups de l'oposició com Ciutadans, que ha criticat la reducció de la inversió i que creu que segueixen a Tarragona la línia de la resta de l'Estat.