El sector de la fruita seca denuncia la pèrdua d'un altre ajut estatal

Nou contratemps per a un sector de la fruita seca que ja veu com els preus de l'avellana es situen enguany per sota dels costos de producció. Ara veuen com l'estat deixa de pagar l'ajuda de vuit euros per hectàrea que donava fins ara i no pagarà l'import dels dos últims anys, encara pendent

L'any 2004, després de molts anys de lluites i reivindicacions, els pagesos de la fruita seca van veure com la Unió Europea aprovava un tram d'ajuda al sector provinent de fons europeus i un altre que podien aportar els estats i que arribava, aquest segon als 120 euros per hectàrea, aportats a parts iguals per l'estat i la Generalitat.

A partir del 2012, aquesta ajuda va començar a disminuir en la part del govern central, mentre que la procedent de la Generalitat desapareixia per complert l'any 2013. Una reducció dràstica que va fer que l'ajut acabés quedant en poc més de vuit euros per hectàrea en els darrers dos anys.Ara des d'Unió de Pagesos denuncien que el govern central ha decidit no abonar la partida pendent corresponent als anys 20016 i 2017 i que per al sector a Catalunya representa més de 700.000 euros, a més de no projectar la partida corresponent per al 2018 al pressupostos generals de l'estat.

Una situació que arriba en un campanya en que el sector pateix una davallada important dels preus en origen del conreu de l'avellana, que es situa en un 1,45 euros la lliura, per sota del preu de producció.