L'Espluga inaugura amb cultura popular una casa de colònies a la Vall de Boí

 

L'Espluga de Francolí ha viscut un cap de setmana insòlit al nucli de Durro, a la Vall de Boí. Allà fa 37 anys un col·lectiu d'espluguins va comprar unes bordes abandonades que s'han acabat convertint en una casa referent per l'Espluga al Pirineu, sobretot per l'escoltisme. Ara el projecte social enceta una nova etapa i per fer-ho, ha congregat la cultura popular espluguina. Els actes han generat fins i tot perspectives d'agermanament.

Tot plegat amb una inauguració altament simbòlica a la plaça Batista Roca, dins el complex de Casa Llavasa, a Durro. I amb les autoritats de l'Alt Pirineu i la Vall de Boí, la Secretaria General de Joventut i l'Ajuntament de l'Espluga per estrenar la nova etapa d'aquest equipament construït a obra de vila per desenes de voluntaris que des del 1981 han aconseguit convertit aquestes antigues bordes en una casa espluguina per acollir aplecs i trobades escoltes. 25 espluguins van posar els diners de la seva butxaca per comprar-la i reformar-la.

Ara, els actuals socis de l'Associació l'Estornell han impulsat una nova reforma valorada en 240mil euros finançada pels Fons Leader de la Unió Europea. L'han convertit en casa oficial de colònies, oberta a tothom. Aquest cap de setmana qui l'ha omplert han estat els grups de cultura popular espluguina que han portat totes les tradicions de la Conca, fins l'Alt Pirineu.

Els actuals socis de l'Associació l'Estornell han impulsat una nova reforma valorada en 240mil euros finançada pels Fons Leader de la Unió Europea. L'han convertit en casa oficial de colònies, oberta a tothom. Aquest cap de setmana qui l'ha omplert han estat els grups de cultura popular espluguina que han portat totes les tradicions de la Conca, fins l'Alt Pirineu. Com la cercavila dels gegantons neolítics, els Grallers i els Bastoners de l'Espluga, l'Espluga FM Ràdio en directe, i de nit, correfoc dels Diables de l'Espluga pels carrers d'aquest nucli pirinenc. 

Durant 3 dècades el projecte ha congregat centenars de persones de l'Espluga de Francolí, ja sigui amb la seva vinculació econòmica o amb la col·laboració voluntària o professional.  La majoria no s'han volgut perdre la inauguració de la nova etapa.