Portar l'aigua de l'Ebre a l'Espluga costarà un 60% més

Les obres per fer arribar l'aigua de l'Ebre a l'Espluga de Francolí s'encareixen un 60% i suposaran una inversió d'uns 2 milions d'euros. L'Ajuntament ha aprovat el projecte actualitzat amb els preus a l'alça després que la primera licitació quedés deserta.

El ple de l'Espluga ha aprovat, novament, el projecte de construcció del ramal per portar l'aigua de l'Ebre des de Montblanc. Es tracta, però, d'un pressupost modificat que poc té a veure amb el que va quedar desert la passada primavera. Llavors, cap empresa es va interessar pel contracte davant l'increment dels preus dels materials.

El pressupost s'ha actualitzat clarament a l'alça i augmenta un 60%. És a dir, ha passat d'un import de poc més d'un milió d'euros a un de dos milions. De fet, la primera estimació que es va fer durant els mesos de major inflació disparava els costos en un 70%. Finalment, aquest setembre s'ha recalculat amb uns preus lleugerament moderats i també s'ha sotmès a una auditoria externa per analitzar l'important increment respecte al projecte inicial. 

La qüestió és que ara l'Ajuntament ha de tornar a buscar el finançament. Mig milió d'euros ja els té compromesos per part de la Diputació i la part restant confia pagar-la a través d'una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua. A inicis d'any l'Espluga hi presentarà de nou el seu projecte, com ja havia fet amb l'anterior. El que sembla clar és que el govern local esperarà a la resolució de l'ACA abans de començar les obres.

El projecte per connectar-se amb el Consorci d'Aigües de Tarragona estarà aprovat definitivament a inicis d'any. En paral·lel, també s'ha completat el tràmit d'expropiacions de les finques afectades.