Les ADF volen continuar sent útils en l'extinció d'incendis

La campanya d'estiu ha començat amb un canvi de la normativa que limita la capacitat d'actuació de les Associacions de Defensa Forestal. Això ha causat malestar entre els voluntaris perquè, en certa mesura, se senten menyspreats pel Govern. 

A la Conca de Barberà, per exemple, els diferents efectius treballen coordinats sense problemes, però no a tot arreu es reprodueix la mateixa bona sintonia i menys des del canvi de normativa del passat 15 de juny. És el que denuncien les ADF des de la modificació del pla d'actuació del grup d'intervencions d'incendis. Aquest estipula que els voluntaris només poden actuar prop del seu municipi i només mentre no arriben els Bombers. Les associacions remarquen que fins ara paraven el cop inicial i després continuaven treballant sota les ordres dels caps de comandament dels incendis. El que volen és mantenir aquest paper i continuar sent útils. 

De fet, pensen que si s'arraconen els col·lectius de voluntaris, arribarà un dia en el qual ja no hi haurà persones formades disposades a ajudar en les tasques d'extinció. A la pràctica moltes ADF segueixen actuant com ho han fet fins ara, però es mantenen a la taula de negociació amb la Generalitat per llimar les discrepàncies i que sobre el paper se'ls reconegui un paper actiu durant l'extinció dels incendis.