L'alliberament de les autopistes obre el debat del finançament

A partir de l'1 de setembre, els conductors ja no hauran de passar per caixa per circular per l'AP-7 o per l'AP-2. Són dos dels cinc trams on s'eliminaran els peatges la setmana vinent. En total, s'alliberaran 415 quilòmetres a tot Catalunya.

El Govern demana el traspàs per aplicar la vinyeta

La fi de les concessions obre ara el debat de com s'ha de finançar el manteniment de les vies d'alta capacitat. Des del govern català reclamen a l'Estat el traspàs de les carreteres per poder implantar el model de vinyeta, una tarifa plana per poder fer ús de les infraestructures.

Mentrestant, des de l'altre costat, no es mullen, ni sobre el traspàs ni del model de finançament. El màxim representant de l'Estat a Tarragona reconeix que totes les opcions estan sobre la taula: afrontar-ho amb els pressupostos generals o bé pagar per ús. 

Faran una marxa lenta per la gratuïtat de les autopistes

web autopista

A canvi de rebre ajuts europeus, el govern central sí que ha plantejat un model de pagament per ús de les carreteres d'alta intensitat a partir del 2024. Un escenari que ha reactivat el moviment ciutadà per la gratuïtat de l'AP-7 que prepara una marxa lenta el 31 d'agost al vespre.

La mobilització coincidirà amb les darreres hores de peatges. Com va passar l'1 de gener del 2020 amb el tram sud de l'AP-7 fins a Vila-seca, la matinada de l'1 de setembre s'aixecaran les tanques de la resta del tram d'aquesta autopista fins a La Jonquera. També s'alliberarà l'AP-2 entre Saragossa i el Vendrell.