Demanen accelerar la tramitació dels projectes d'energies renovables

L'Observatori de les Energies Renovables alerta que Catalunya no està avançant en el desplegament de les renovables i que s'està quedant molt enrere per arribar a complir els objectius europeus de cara al 2030. Critiquen que el filtre de la Generalitat està sent molt estricte i està frenant la majoria de les iniciatives. L'Observatori, que aplega diverses entitats del sector, adverteix que Catalunya ha d'accelerar la implantació d'energies renovables. Demana una implantació notòria i continuada de les renovables per fer front a l'emergència climàtica. 

L'Observatori exposa que l'any 2020 les energies renovables van cobrir el 19% de la demanda elèctrica a Catalunya. Ha de passar al 50% d'aquí a 9 anys i al 100% de cara al 2050. I ho veuen inassumible seguint el ritme actual. L'autoconsum va créixer l'any passat amb 2.000 noves instal·lacions i també la biomassa marcant una xifra rècord de potència. Des de l'Observatori s'insisteix que són necessaris els parcs solars i fotovoltaics per abastir la majoria de la demanda. 

Demanen més agilitat a la Generalitat

Consideren que el decret 16/2019 no ha desencallat la tramitació de projectes. De fet, remarquen que a Catalunya s'està sent molt estricte i estan prosperant molt poques iniciatives. Segons les dades exposades, la Ponència d'Energies Renovables només ha acreditat la viabilitat d'emplaçament del 36% dels MW eòlics i el 5% dels fotovoltaics. Després d'això, els projectes s'han de sotmetre a la tramitació administrativa. Des de l'Observatori troben necessari un canvi de criteri en l'avaluació dels projectes i, alhora, plantegen un canvi en la composició de la Ponència que integra diversos departaments de la Generalitat.

Davant l'anunci de modificació del decret aquesta tardor, temen que suposi introduir noves traves per la tramitació dels parcs i, sobretot, refusen qualsevol intenció d'aplicar moratòries. Si Catalunya no facilita l'impuls de les renovables, creuen que es corren dos riscos. Per un costat, que es tramitin grans projectes de més de 50MW perquè sigui el Ministeri qui els avaluï o bé, d'altra banda, que el país hagi de dependre energèticament d'altres regions.