Les agències de viatges s'aferren a la tardor per deixar enrere la crisi

Un dels grans oblidats de la crisi turística és el negoci de les agències turístiques. La incertesa provoca que les esperances se centrin en la temporada de tardor, tot i que es preveu un estiu molt menys dolent que l'anterior. Si tot va bé, el volum de negoci passarà del 10% del 2020 al 40% enguany, i recuperarà la normalitat el 2022.

El setembre i l'octubre serà el flotador de les agències de viatges, encara a mig gas estival per culpa dels dubtes sanitaris. El mercat espanyol està obert, el client predominant ja està vacunat, però és reticent a l'hora de reactivar l'oci en família.

Exigeix un seguit de garanties que les mateixes agències ofereixen: no tan sols la possible cancel·lació dels serveis, també saber que l'estada és segura. Inevitablement, la situació i les sensacions fluctuen.

albada 19 maig

Des de fa un any i mig, la facturació de les agències emissores, les que tan sols treballen la sortida de turistes i no pas l'arribada, és residual. En una situació normal, les oficines presentarien un flux constant de possibles clients. El tancament de moltes seus ha estat inevitable i els ERTO s'allargaran, probablement, durant tot l'estiu per evitar els ERO posteriors.

A l'espera de l'activació del passaport turístic europeu que reforci el sector, les agències insten els interessats a rebre atenció personalitzada perquè ja és possible viatjar tant a Espanya com a l'estranger de manera segura. Tot i això, l'estiu viurà gairebé de les compres d'última hora.

Si les previsions més favorables es compleixen, les xifres econòmiques de les agències de viatges recuperaran tan sols el 40% del pastís respecte a qualsevol any previ a la pandèmia.