El Camp de Tarragona va créixer un 1,1% durant el 2019, menys que la mitjana catalana

La pandèmia ha aturat de cop la recuperació econòmica posterior a la crisi financera del 2007 després d'un 2019 que, abans de la Covid-19, ja va evidenciar l'alentiment de l'economia. Segons l'anuari comarcal del BBVA, el Camp de Tarragona va tenir un creixement moderat de l'1,1%, per sota de la mitjana catalana del 2,1%, però no tots els efectes de l'anterior crisi s'han pogut deixat enrere del tot.

El 2019 tanca l'etapa de recuperació de la crisi financera del 2007. És l'any en què la fase expansiva iniciada el 2013 va perdre intensitat, però, sobretot, és l'últim balanç anual amb creixement just abans de l'esclat de la pandèmia i d'un 2020 que esborrarà els signes de millora.

Creixement moderat, però per sota de la mitjana catalana

En termes generals, el valor agregat brut va augmentar un 1,1% al Camp de Tarragona gràcies al feble creixement dels serveis, per sota de la mitjana catalana, i de la indústria sostinguda per la producció d'energia, no pas per la química que va caure un 1,4 %, mentre que al 2018 havia estat l'activitat més destacada de la indústria.

Qualsevol tendència de futur dibuixada amb les dades del 2019 ha quedat en paper mullat per l'impacte de la Covid-19, però el territori encara un nou daltabaix econòmic havent superat parcialment la crisi del 2007. En termes d'activitat es pot parlar de recuperació, però no pas pel que fa a les dades d'afiliació. El sector de la construcció, evidentment, continua a anys llum de les xifres anteriors a la crisi, mentre que l'activitat econòmica s'ha reconvertit i ara dona més força al sector terciari. Un reequilibri que ha facilitat la recuperació, però que ara, probablement, patirà més aquest nou context.

Com en sortirà el Camp de Tarragona d'aquesta crisi de la Covid? Doncs per al director de l'anuari del BBVA serà clau la gestió de l'especialització dels serveis turístics del territori a la qual hi veu llums i ombres. El punt fort pot ser una oferta de més qualitat. Per contra, li genera dubtes la imatge global de l'Estat per com s'ha gestionat la pandèmia.

La caiguda del 2020 serà segurament més important a Tarragona respecte a la resta del país tenint en compte que fins al tercer trimestre la caiguda en afiliació ha estat força per sobre de la mitjana catalana.