L'amfiteatre, sense solució mig any després

Han passat gairebé sis mesos des del tancament de l'amfiteatre de Tarragona i el monument continua tancat parcialment al públic. Mig any en què s'ha avançat, però sense la velocitat suficient.

Era el 27 de setembre del passat 2019 quan des de l'àrea de patrimoni de l'ajuntament de Tarragona s'anunciava el tancament provisional de l'amfiteatre sense data de reobertura. La decisió es prenia arran d'un informe d'una empresa externa que alertava de la situació d'urgència que presentava la conservació del monument amb una cinquantena de punts al llarg de la seva estructura en un estat avançat de degradació, sobretot a causa de les pluges.

Un tancament que es matisava setmanes després, amb una reobertura parcial que permet ara als visitants apropar-se fins a l'esplanada superior per poder veure el monument en tota la seva magnitud però sense poder accedir a l'arena.

Des d'aquest moment, Ajuntament i Generalitat ja han anunciat que treballen de la mà per a afrontar unes obres que passen, a més de per les començades aquest dilluns, per una consolidació de la graderia excavada a la roca, el punt més crític a hores d'ara per a la seva reobertura total.

Unes obres que després de la reunió del Consell Assessor de Patrimoni del passat mes de febrer, el regidor de patrimoni Herman Pinedo reconeixia que no estarien llestes abans de l'estiu a causa de l'endarreriment burocràtic que arrossega l'ajuntament en matèria de licitació i contractació. Això farà que enguany l'amfiteatre no pugui tornar a ser l'escenari icònic de les lluites de gladiadors emmarcades en el festival Tarraco Viva, a l'espera que el consistori doni a conèixer l'emplaçament definitiu de l'espectacle, que diuen ja tenir sobre la taula.

Uns mesos de tancament que han viscut altres episodis com l'anunci primer i matisació després per part del mateix Pinedo d'un possible enderroc de la graderia reconstruïda als anys setanta o fins i tot l'obertura de diligències per part de la Fiscalia de Medi Ambient arran d'una denúncia presentada per Ciutadans i que demana investigar si hi ha hagut responsabilitats penals en els danys que presenta el monument per no a ver fet cas d'informes que avisaven d'aquest estat i a ver dut a terme activitats no recomanades just abans del seu tancament.