Les Muntanyes de Prades podrien donar una bona producció de bolets

Les Muntanyes de Prades és una de les poques zones de Catalunya amb opcions de salvar la temporada de bolets. Seria l'excepció d'enguany en un context de sequera i amb les zones del Pirineu ja pràcticament descartades.

Ha plogut poc, però les precipitacions de les darreres setmanes al Camp de Tarragona han incrementat la humitat dels boscos, com aquest punt del Paratge de Poblet. Aquí s'està produint la floració dels bolets més primerencs, la majoria no són comestibles, però indiquen l'inici de la temporada.

ELS ROVELLONS, PER ARA, NOMÉS A LA BOTIGARovellons.jpg

Si continua arribant aigua, d'aquí unes setmanes es podrien trobar pebrassos o rovellons. A casa nostra encara no són habituals, però a les botigues ja fa dies que se'n venen i el preu ja està baixant. Ara mateix, els rovellons més econòmics van a 15 euros el quilo  i els de dimensions més grans ronden els 30 euros.

VENIM D'ANYS DOLENTS

I, si el temps acompanya, aviat seran rovellons de proximitat. I és que, malgrat que arrosseguem diversos anys de sequera, es podrien donar les condicions favorables per una producció de bolets importants. La tendència dels últims anys, però, ha estat negativa. L'última temporada bona va ser la del 2018 quan es va estimar una producció de 16.900 quilos, mentre que l'any passat es van superar per poc els 2.000. 

 PANTALLA BOLETS

Font: Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya

LA NETEJA MULTIPLICA LA PRODUCCIÓ

L'altra conclusió dels estudis que es fan en la vintena de finques experimentals dels boscos de Poblet és que la gestió forestal té resultats en la floració dels fongs. Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya asseguren que els tres anys posteriors al buidatge de pins es van multiplicar per 5 la quantitat de bolets, com els rovellons. 

El que serà un fet és que variaran les espècies al barranc dels Torners del Paratge de Poblet on es talaran 50 hectàrees de pins pinastre morts per la sequera. Els rovellons seran menys habituals, però podrien guanyar terreny els ceps o els ous de reig.