La URV lidera la invenció d'un biosensor per detectar el risc de patir osteoporosi

Un equip internacional amb lideratge de la URV ha desenvolupat un biosensor cabdal per lluitar contra l'osteoporosi. L'aparell permet detectar en 15 minuts i una simple gota de sang el risc de patir aquesta malaltia que provoca la disminució de la densitat òssia i que ha crescut molt les darreres dècades.

El prototip és un aparell molt més sensible que els sistemes que es fan servir ara, que només permeten detectar l'osteoporosi quan ja està bastant avançada. Aquest fet és clau, ja que quan abans es diagnostiqui abans es pot començar a tractar per aturar o alentir el seu progrés.

biosensor urv

També es tracta d'un mètode de detecció molt barat amb comparació als actuals i el cost de cada biomarcador és de 30 cèntims. Tot plegat el converteix en un instrument idoni per fer cribratges massius d'osteoporosi i anar més enllà dels grups de risc.

Perquè això sigui possible, fa falta que l'equip investigador ampliï l'estudi recollint més mostres durant els mesos vinents. D'altra banda, també es vol aprofitar la versatilitat del dispositiu per detectar la predisposició a molts altres tipus de malalties com les cardiovasculars.