El mercat immobiliari es manté actiu i amb preus elevats

Malgrat la pandèmia, el mercat immobiliari no està aturat. Aquest darrer any els preus s'han mantingut força estables, tenint en compte el daltabaix econòmic, i les sensacions són que el volum de vendes s'està aproximant al d'abans de la crisi sanitària.

Segons el portal Idealista, Altafulla és una de les localitats on el metre quadrat surt més car, per davant de capitals com Tarragona. L'altra cara de la moneda, són Valls o Constantí; a la localitat del Tarragonès és on més s'ha reduït el preu del metre quadrat en comparació amb ara fa un any. En canvi, ha anat a l'alça a Vila-seca i Torredembarra.

Repunt de les operacions de compravenda

lloguer

El confinament va despertar l'interès per millorar la llar, ja sigui intentant buscar un nou habitatge o bé fent-hi reformes. Això ha mantingut fins ara el dinamisme al sector de la construcció i al mercat immobiliari que no ha sofert una caiguda de preus important.

Al març a Catalunya, el Col·legi de Notaris calcula un augment de la compravenda de més d'un 80% en comparació amb ara fa un any. Ara bé, els preus elevats i la precarietat laboral frustren a moltes famílies la possibilitat d'adquirir un habitatge.

Hi ha més demanda que oferta de lloguer

Des de la crisi financera del 2007, el lloguer no ha fet més que pujar.  És una tendència registrada també al Camp de Tarragona; en una dècada es va passar de menys de 3.000 contractes anuals a superar els 11.000. I els preus també han seguit la tendència a l'alça, encara que amb dues onades.

El "boom" del lloguer es continua notant a les principals localitats de la regió fins al punt que actualment hi ha un desequilibri, ja que hi ha més demanda que oferta.

I això que la majoria de població no voldria ser llogatera. Segons Nassarre, les enquestes indiquen que el 80% dels llogaters preferiria un altre tipus de tinença. 

Per tot plegat, des de la URV insisteixen que cal promoure alternatives i canvis legislatius per revertir la problemàtica. Alerten que s'està creant una generació que, d'aquí a unes dècades, tindrà problemes greus d'estabilitat. 

L'èxode urbà cap a l'entorn rural arran de la pandèmia podria ser una solució als problemes d'habitatge, però de moment no ha estat tant important com s'intuïa. Les ciutats continuen sent el pol d'atracció i tampoc es troba un fre al despoblament rural.