El judici pels atemptats a Cambrils i Barcelona comença aquest dimarts

Mohamed Houli Chemal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, els tres presumptes membres vius de la cèl·lula islamista que va atemptar a Barcelona i Cambrils l’agost de 2017, s’enfronten a penes de 41, 36 i 8 anys de presó, respectivament,  en un judici a l’Audiència Nacional, que tot just comença i que es preveu que s’allargui fins a Nadal.

La Fiscalia acusa els encausats de pertinença a banda armada i conspiració per cometre estralls terroristes, però no per assassinat.  De fet, el magistrat instructor i la sala penal van descartar que cap dels tres processats participés presencialment en els assassinats a la Rambla de la capital catalana o el passeig marítim de Cambrils, i per això la Fiscalia i les acusacions populars de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona no acusen per assassinat. Sí que ho fan algunes acusacions particulars, com la de l’Associació 11M afectats del terrorisme i la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT). Pel que fa a les penes de responsabilitat civil, es demana que els tres encausats indemnitzin els ferits per la segona explosió de la casa d’Alcanar amb un total de 230.000 euros, però no contempla cap indemnització per a les víctimes dels atemptats de la Rambla i del passeig marítim de Cambrils.

Segons la Fiscalia, Houli hauria participat en l’elaboració, fabricació i assecat de les substàncies explosives i en la confecció dels artefactes, inclòs el cinturó-bomba, seguint les indicacions d’Es Satty. De Driss Oukabir, el fiscal en considera provat que es va integrar a la cèl·lula a mitjans del 2017 i que va estar a la casa d’Alcanar, on va quedar-se durant la primera quinzena de juliol, un mes abans dels atemptats.  A Iazza l'acusa de deixar una furgoneta a un dels membres de la cèl·lula sabent que l'havia d'utilitzar per transportar-hi explosius.

Els atemptats van provocar 16 víctimes mortals i més de 140 ferits. Tres anys i mig després engega un judici que preveu 19 sessions que s’iniciaran aquest dimarts amb les qüestions prèvies i els interrogatoris dels acusats, així com dels Mossos d’Esquadra.