Estafen 56.000 euros a l'Ajuntament de Vila-seca

El maig del 2020 l'Ajuntament de Vila-seca va ser víctima d'una estafa a través del portal de Transparència i del correu electrònic. Els pirates informàtics van extreure-li una mica més de 55.000 euros. Ho van fer fent-se passar per un proveïdor de la llum de l'Ajuntament i informant que havien canviat el número de compte.

Del portal de Transparència van obtenir tots els detalls necessaris per executar el robatori. Les dades del proveïdor, del client i els imports del contracte. Amb això, imitant el logotip i un correu electrònic molt similar, van suplantar la identitat de l'empresa i van demanar el cobrament del servei.

Aquest era el modus operandi dels estafadors, segons ha avançat La Vanguardia. A més de l'Ajuntament de Vila-seca, els robatoris han afectat, com a mínim, unes 25 administracions públiques de Catalunya: ajuntaments, consells comarcals, hospitals i, fins i tot, un organisme de la Generalitat, com és el Servei Català de Trànsit. L'informe policial estima que els delinqüents informàtics van arribar a extreure de tots ells uns 8 milions d'euros

L'Ajuntament de Vila-seca va denunciar el robatori tan bon punt va detectar que havia estat una trampa, ara fa dos anys, però encara no han recuperat els diners. Els estafadors utilitzaven nombrosos comptes bancaris per transferir les quantitats econòmiques i aconseguir que se'n perdés el rastre.