Baixa el consum de drogues entre els joves a Tarragona

Disminueix el consum de drogues de forma generalitzada entre els joves de Tarragona. És el que es desprèn de l'enquesta que impulsa l'Ajuntament i la càtedra d'Inclusió social de la URV. El mateix estudi realitzat el 2019 concloïa que un 55% dels joves reconeixia haver-se emborratxat almenys un cop a la vida.

Ara, però, les dades del 2021 revelen que aquesta xifra baixa 7 punts, situant-se per sota de la meitat. La tendència és similar amb el consum de cànnabis i tàbac. La nota negativa, però, és l'augment en el cas de les noies, que passen del 19 al 24% pel que fa al consum de borratxera en els últims 30 dies.

En aquest sentit, són clau factors de risc com la baixa autoestima, les idees suïcides, el fet d'haver patit abusos sexuals o la poca implicació parental. L'estudi també demostra que les noies prenen més ansiolítics i tranquil·litzants que anteriorment, fet que també dona peu al consum d'alcohol, tabac i altres drogues.

Els experts també han notat un lleuger avançament de les edats quan consumeix per primera vegada. Cada vegada hi ha més adolescents que comencen als 11 anys. Una dada, però, que no preocupa en excés, ja que no implica que es consolidi en un hàbit. Des de l'Ajuntament subratllen la impotència d'enquestes com aquestes que ajuden a redefinir les línies d'actuació del servei de prevenció.

L’estudi també revela que prop d’un 40% dels joves tarragonins són usuaris compulsius d’Internet. Una dada que els investigadors associen, però, a la falta de socialització derivada de les restriccions pandèmiques vigents durant la recopilació de les enquestes.