L'Ajuntament de l'Espluga, obligat a fer ajustos econòmics

 

L'Espluga de Francolí haurà de fer equilibris econòmics i contenir les despeses a causa, sobretot, del cost d'omplir els dipòsits d'aigua. L'exercici del 2022 s'ha tancat amb un romanent negatiu de 81.000 euros i amb l'incompliment de la regla de la despesa per valor de 800.000. Això obligarà l'Ajuntament a cenyir-se a un pla de sanejament financer i retallar algunes inversions previstes.

PREOCUPACIÓ DE JUNTS

Junts, des de l'oposició, va retreure al govern que critiqués el 2019 com s'havia trobat econòmicament l'Ajuntament, per l'herència de CiU, i que quatre anys després siguin ells els que presenten uns números que consideren dolents. El govern recorda, però, que l'escenari d'ara és diferent al de fa 4 anys.

La liquidació del 2018 va comportar l'incompliment de la regla de la despesa va ser de gairebé 1,5 milions d'euros per haver finançat algunes actuacions amb romanent. Llavors es va haver d'activar un pla econòmic financer que, finalment, la pandèmia va deixar sense efecte. Ara, l'Ajuntament ja ha encarregat el disseny del nou pla de reajustos. Tanmateix, uns i altres admeten que el deute de l'Ajuntament no és preocupant perquè és del 13%, per sota del que és habitual.

MODIFICATIU DE CRÈDIT I INCREMENT DEL PREU DE L'AIGUA

DDR PI talls aigua Espluga

Sigui com sigui, els reajustos econòmics ja han començat. El primer ple del mandat va aprovar una modificació del pressupost de 110.000 euros per fer front a algunes despeses que es preveien finançar amb romanent de l'any passat. Com que és negatiu, els diners ara han de sortir de partides previstes per enguany.

L'altra mesura és l'increment de la tarifa de l'aigua ja anunciada. Tots els grups admeten que l'import era excessivament baix i que cal apropar-se al d'altres poblacions. La crítica, però, és pel moment de prendre la decisió. Junts retreu que s'hagi fet just després de les eleccions. El govern defensa que la intenció era aplicar el reajust una vegada acabat l'episodi de sequera, però ja no li veuen el final. Així la nova tarifa entrarà en vigor el darrer trimestre.

Més enllà de la qüestió econòmica, el ple també va servir per condemnar els atacs homòfobs contra alguns regidors. Tots els grups van expressar el seu suport en una sessió presidida per una bandera de l'arc de Sant Martí.