L'Espluga aprovarà uns pressupostos marcats per les restriccions econòmiques i la riuada

L'Espluga de Francolí aprovarà aquest dimecres els pressupostos d'enguany. El nou govern tirarà endavant els seus primers comptes després de 3 mesos de pròrroga i amb unes xifres a la baixa provocat per les restriccions econòmiques que obliguen a retallar la inversió i també arrossegant despeses per cobrir els estralls de la riuada de l'octubre com a condicionant. Malgrat tot, des de l'executiu local destaquen que són uns pressupostos més socials.

PRESSUPOST DE TRANSICIÓ

Aquest dimecres l'Espluga validarà en un ple telemàtic els pressupostos per aquest 2020. Seran uns comptes que no superen els 4,8 milions d'euros a causa de les retallades per complir amb el Pla Econòmic Financer que comporten una rebaixa de 140.000 euros. La partida més escapçada serà la d'inversions, amb una reducció d'un 22%, principalment pel que fa a les actuacions en via pública i infraestructures que disminueixen un 60%.

El nou govern lamenta haver patit múltiples limitacions a l'hora de redactar els pressupostos. Assenyalen com a condicionants la situació administrativa amb la qual es van trobar a l'Ajuntament, les restriccions imposades per l'excés d'inversions finançades amb romanent d'exercicis anteriors i també l'aiguat de l'octubre. Per això, asseguren que és un pressupost de transició.

PRESSUPOST MÉS SOCIAL

La partida de serveis socials incrementa un 11%, per exemple amb la redacció del pla d'igualtat, més aportació econòmica per a l'alimentació de famílies vulnerables i per a la Llar de Jubilats. Les polítiques d'ocupació creixen un 47% gràcies als plans d'ocupació i garantia juvenil que es dedicaran en el reacondicionament dels espais afectats per la riuada.

El pressupost també recull partides ja compromeses, com els 115.000 euros d'expropiacions per fer arribar l'aigua de l'Ebre, la instal·lació de càmeres de videovigilància als accessos del municipi o dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Els anomenats comptes de transició també assenten les bases del projecte polític del nou govern amb la redacció dels plans estratègics anunciats en campanya electoral. 

Una de les intervencions sobre el terreny serà la millora de l'accés a la urbanització de l'Espluga Park. La majoria absoluta permetrà aprovar els pressupostos però seran uns comptes que s'aniran modificant durant l'actual exercici en funció dels ajuts que arribin per cobrir desperfectes de la riuada i també de l'actual crisi del coronavirus.