El Port recupera el ritme d'abans de la pandèmia

El Port de Tarragona ja mou un volum de tones a l'any igual que abans de la pandèmia. El 2023 han estat 33 milions, una xifra que quasi calca la del 2019 i que està en el mateix nivell que els anys previs. En aquest sentit, l'any passat es van moure tres tones més que el 2022 i dues més que el 2021. El Port ho qualifica de bona notícia tenint en compte el creixement de la institució.

Si més no, cal posar les dades en context. Un context que explica molt bé el creixement que es va viure el 2023 i que al Camp de Tarragona té dos grans elements. Per una banda, els sòlids han pujat quasi un 9%. Això es deu en part a la sequera, que ha fet que la producció de cereals, pinsos i farines a casa nostra hagi caigut molt, de manera que ara la indústria agroalimentària tarragonina depèn més de la importació. Així, el Port va moure més de set milions i mig de tones de cereals l'any passat.

Una situació similar s'ha viscut amb els líquids. La pujada de 17 milions i mig de tones a 20 milions i mig, un 16% més, s'explica en part per l'aturada de Repsol, i és que el Port ha mogut, sobretot en importació, quasi un 50% més de cru de petroli. Econòmicament, el Port també anuncia bons resultats, perquè s'han registrat uns ingressos de més de 64 milions d'euros i calculen uns beneficis nets d'uns vuit milions d'euros.

MARGE DE MILLORA

Amb tot, continuen creixent les exportacions via tren del Port, l'any passat un 13%, fregant les 2.000 entrades i sortides. Unes sortides, les exportacions, que Saül Garreta creu que han de créixer amb cotxes i molins eòlics de mar.

Tot això el 2023. Ara, al 2024, Tarragona mantindrà el nombre de creuers. Un any en què s'han d'acabar els accessos de la ZAL, iniciar les obres de la xarxa Natura 2000 aquest març i licitar la redacció del projecte del contradic de Ponent.