Els municipis més petits, els més beneficiats per l'Impuls Dipta

Com menys habitants tingui un municipi, més diners rebrà per habitant del pla d'ajuda econòmica i tècnica de la Diputació de Tarragona. I és que l'Impuls Dipta, que aportarà 148,5 milions d'euros als 190 municipis de la demarcació en els pròxims quatre anys, tindrà la discriminació positiva com una de les principals potes. Això vol dir que quasi el 90% dels municipis, és a dir, els menys poblats, per sota de 10.000 habitants, s'enduran 130 milions.

A tall d'exemple, el contrast entre una població molt petita, com Senan, i la capital, Tarragona, serà majúscul. Tarragona, que supera els 135.000 habitants, s'endurà poc més de dos milions d'euros, a raó de 15,40 euros per habitant. Mentrestant, Senan, amb menys de 50 habitants, s'enfilarà fins a gairebé al mig milió d'euros, perquè es destinaran uns 10.500 euros per persona.

NO CALDRÀ OPTAR-HI

Amb tot, el pla es desmarca de les clàssiques convocatòries de subvencions. Els municipis no hi hauran d'optar, sinó que ja se'ls reserva la dotació econòmica a repartir en quatre anys. Això sí, hauran d'anar tenint el vistiplau de la Diputació projecte a projecte.

La Diputació prioritzarà aquells projectes destinats a la transició ecològica, a la salut pública i a la cultura. De moment, tot plegat s'ha de posar entre parèntesis, ja que s'haurà d'aprovar pel ple del mes d'abril. Si no hi ha cap entrebanc, com és d'esperar, els consistoris podrien començar a rebre subvencions ja durant el segon semestre d'aquest 2024.