La inflació redueix el consum de verdura i peix

 

Ja és una evidència que la inflació derivada de la pandèmia i de la crisis d’Ucraïna ha canviat els hàbits de consum de la població. Pel que fa als aliments, on s’ha notat més la pujada dels preus és en els productes frescos. Són dades de l’última enquesta estatal de Facua - Consumidors en Acció a més de 3.300 consumidors entre el gener i el febrer. 

Si anem al detall, el peix i la carn de vedella perden pes en el global de la setmana, i és que la gent que en consumeix mínim un cop per setmana s’ha reduït un 20 i un 16% respectivament. També cau el consum de làctics, mentre que el de llegums es manté estable. Si mirem al consum abundant de fruites i verdures, de més de 4 dies per setmana, cau un 20%. És precisament en aquestes dades on els experts posen l’alerta, perquè la reducció de fruita i verdura a canvi d’aliments processats és una amenaça per a la salut.

pantalla aliments

PERD LA QUALITAT

En l'absència dels productes frescos, guanyen pes a la dieta els productes ultraprocessats. I si fa 2 anys, només un 17% en consumia setmanalment, ara aquesta xifra ja supera la quarta part de la població. Tot plegat, se suma a una altra dada: 6 de cada 10 famílies han hagut de substituir alguns aliments per d'altres de menor qualitat, i això afecta especialment a ingredients claus de la virtuosa dieta mediterrània com el peix o l'oli d'oliva.

ELS EXPERTS ALERTEN

Si bé que es mengi menys carn no aixeca massa alarmes entre els experts de la nutrició, sí que ho fa que es deixin de menjar fruites i verdures. El catedràtic de Nutrició de la URV Jordi Salas-Salvadó avisa que els productes ultraprocessats comporten més risc de diabetis, obesitat o de malaltia cardiovascular. Des del sector de la investigació i la recerca, insisteixen què allò que mengem repercuteix en la nostra salut i també en la de les futures generacions.

Els experts diuen que el futur de l'alimentació ha de passar per reduir el malbaratament d'aliments i la producció sostenible basada en productes d'origen vegetal.