L'Imserso caurà un altre cop

La proposta econòmica per acollir turistes mitjançant el programa estatal Imserso és inviable per als hotels i molts d'ells la rebutjaran. El preu, que ja va limitar l'oferta l'any passat pel baix preu, es congela sense tenir en compte que les despeses del sector s'han disparat per culpa de la crisi internacional. I qui perd, alerten, són els treballadors.

Viatjar a través de l'Imserso costarà 23,5 euros amb pensió completa a hotel de quatre estrelles, agua i vi. És el mateix import que el 2021, quan molts establiments van rebutjar-la. Ara, amb el cost energètic incrementant-se entre un 50 i més d'un 100%, i amb el preu dels aliments elevant-se un altre 25%, acollir-se a l'Imserso estatal serà impossible per a molts hotels.

La patronal espanyola del turisme va negociar amb el Ministeri d'Assumptes Socials, que es mostra inflexible i que ha aplicat la primera de les dues possibles pròrrogues de l'actual contracte. Conclusió: de l'octubre al maig, probablement, l'Imsersoserà residual a la Costa Daurada.

Mentre que el 2021 ja no va existir l'Imserso al territori, del gener al maig van vendre's un 60% de les places. De mitjana, uns 300 recintes obren les portes per donar servei als avis i àvies, 32 d'ells a Catalunya; ara en seran molts menys.

Expliquen des de la confederació que es tracta d'un programa que genera beneficis a l'Estat i pèrdues al sector, que les assumeix perquè obrir permet allargar la temporada laboral dels treballadors. L'altre damnificat, com no podia ser d'una altra manera, és el client, ja que hi haurà menys oferta.

El mes vinent, es tancaran les places existents per obrir la convocatòria definitiva d'un IMSERSO, de nou, a mig gas a la demarcació.