Alumnes del col·legi Sant Pau estudien la qualitat de l'aire de l'escola

Compostos químics derivats del trànsit a les portes de l’escola i químics relacionats amb els productes de neteja, aquests són els principals contaminants que han detectat els alumnes de primer de batxillerat del col·legi Sant Pau de Tarragona.

Els nois i noies han desenvolupat un estudi de la qualitat de l’aire de l’interior de l’escola i la proximitat del centre amb la voluntat d’investigar si estaven exposats a molècules perilloses. Per fer-ho s’han deixat assessorar per la URV i han utilitzat instruments de mostreig actiu i passiu en diversos punts del col·legi.

Així, la investigació ha analitzat 53 compostos diferents i ha detectat la presència de compostos orgànics volàtils, però en nivells baixos. Principalment, provenen del trànsit, els dissolvents i les fragàncies dels productes de neteja. A més a més, també es va detectar un pic al laboratori. Per això, els estudiants ja han proposat una sèrie de mesures al col·legi per millorar els resultats.

Al nou laboratori del centre s’hi instal·larà un armari adequat per emmagatzemar els productes químics o, d’altra banda, proposen incorporar plantes a les classes. L’estudi també posa deures a l’alumnat. 

Els joves estan contents amb l’experiència. Coneixen una mica millor l’aire que respiren quan estan a l’escola i, d’altra banda, han pogut participar en un projecte que normalment no es fa a les aules. Alguns d’ells, fins i tot, hi han vist una sortida professional.