Creu Roja alerta que la pobresa s'està cronificant

Prop de 60.000 persones van requerir l'ajuda de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona el 2022. D’aquestes, 6 de cada 10 eren dones. L’entitat alerta de la cronificació de la pobresa, que ara supera els nivells anteriors a la pandèmia.

Els programes d’ocupació i formació han registrat prop de 2.000 usuaris, 330 dels quals han trobat feina. Per la seva banda, el programa d’acollida de refugiats i sol·licitants d'asil ha atès més de 3.500 persones. Algunes d’elles per la recuperació de rutes migratòries després de la Covid amb l’obertura de fronteres, però el gran gruix, fins a vuit de cada deu, han estat arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna el febrer del 2022. Són xifres que han convertit la demarcació de Tarragona en la tercera de l’estat en nombre de persones acollides d’Ucraïna. Dels 2.900 ucraïnesos que van fer cap a Tarragona, actualment només n'hi resideixen 650.

A tot plegat, Creu Roja ha destinat a l’exercici 2022 prop de 24 milions i mig d’euros, un pressupost que supera els 10 milions dels comptes habituals de l’entitat. En gran part, expliquen els responsables, per les aportacions estatals destinades a l’emergència humanitària a l’est d’Europa.

EL 2022 EN DADES

06 PANTALLA CREU ROJA

Dels 57.000 atesos, 20.000 eren persones en situació d'extrema vulnerabilitat; prop de 18.000 era població general que necessitava alguna mena d'atenció concreta i al voltant de 7.000 eren persones grans i cuidadores. El quart col·lectiu més atès per Creu Roja Tarragona l'any passat va ser la població jove. Concretament es van registrar 5.400 atencions a joves.

Del balanç anual de l'entitat també destaca l'increment de sol·licituds d'asil i refugi, que van ser prop de 3.500 en un únic any. Des d'una perspectiva global Creu Roja avisa que la situació de pobresa s'està cronificant en molts dels casos que atenen.