El Port impulsa una mesura compensatòria pels sobrecostos a l'estiba

El Port de Tarragona bonificarà, a partir de l'any vinent, un 40% de la taxa de mercaderia als productes agroalimentaris. L'Autoritat Portuària ho planteja com una mesura compensatòria per al sector dels cereals pels sobrecostos que està suposant la congestió del Port. Estimen que l'ampliació de la bonificació fins al màxim legal podrà suposar un estalvi de 400.000 euros anuals per a una empresa. La mesura, això sí, entrarà en vigor el 2024 amb l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat.

La iniciativa del Port respon al malestar que ha expressat aquest dimecres el sector agroalimentari. Del conflicte entre les empreses estibadores i els seus treballadors en denunciaven, sobretot, dues coses: l'increment de costos i les dificultats per descarregar tot el gra que es necessita. I, en aquest sentit, reclamaven a l'Autoritat Portuària que abandoni la neutralitat per posar remei a la saturació dels molls. El Port, però, defensa la seva postura de mediadors. 

AUGMENTAR PLANTILLA PER ABSORBIR ELS TRÀFICS

Des del Port de Tarragona assumeixen que s'hauria de passar, com a mínim, dels 124 estibadors actuals als 200 per absorbir els tràfics. Igualment, Saül Garreta posa sobre la taula una altra qüestió de fons. Assegura que el problema s'ha de tractar com una qüestió estructural de país, ja que les instal·lacions tarragonines no tenen capacitat per fer front a grans pics d'operatives simultànies. 

"SERIA UN DESASTRE ECONÒMIC"

Santi Castellà

Qui també demana solucions immediates és el subdelegat del govern espanyol a Tarragona. Santi Castellà assegura que el territori no es pot permetre allargar l'actual situació perquè "seria un desastre econòmic".  Justament els reptes de present i de futur del sector agroalimentari es debaten al Tinglado 1 que acull el congrés internacional Agrifood. Una vuitantena de ponents hi exposen les seves visions aquest dimecres i dijous.