L'atur retrocedeix a Tarragona durant el primer trimestre

L'atur ha baixat en l'arrencada del 2024 a la demarcació de Tarragona. Si fem cas a l'actualització de l'Enquesta de Població Activa, les nostres comarques van millorar en ocupació respecte al tancament del 2023.  Així, el primer trimestre va suposar la reducció de 6.000 persones aturades i més de 7.000 persones que es van incorporar al mercat de treball. Per tant, l'atur es va reduir un 9% respecte al darrer trimestre de l'any passat i l'ocupació va millorar un 2%.

Aquestes dades contrasten amb la tònica general a Catalunya i a l'Estat, on ha incrementat l'atur i s'ha frenat l'ocupació. Aquí ho veuen, com els ressaltem els increments superiors al 3%. La diferència amb Tarragona pot tenir una explicació.

PER QUÈ L'EVOLUCIÓ TARRAGONINA ÉS DIFERENT? 

PANTALLA ENQUESTA DE POBLACIÓ ACTIVA 1

Els experts asseguren que l'Enquesta de Població Activa no ofereix una fotografia real perquè suma els fixos discontinus a la bossa d'aturats quan no treballen, tot i tenir un contracte. Això genera grans fluctuacions en territoris com Tarragona on la temporalitat és important. En la darrera actualització de l'EPA, la del tancament del 2023, en canvi, la demarcació despuntava per l'augment de l'atur. Per això, pensen que s'hauria de renovar el càlcul estadístic i adaptar-lo a la nova reforma laboral.

Pel que fa a la taxa d'atur, en canvi, la demarcació de Tarragona presenta uns percentatges més desfavorables. Supera el 13%, per damunt de la mitjana catalana i també de l'espanyola. Tot i això, millora respecte al tancament del 2023. També puja la taxa d'ocupació. El sector serveis és el que ha aconseguit generar més contractació a les comarques tarragonines. Si ampliem la mirada, respecte a 12 mesos enrere, tenim ara 8.600 persones més aturades i, en aquell moment, la taxa d'atur era de l'11,78%. 

PANTALLA ENQUESTA DE POBLACIÓ ACTIVA 2