Troben restes de nobles medievals a Santes Creus

Diversos membres de la noblesa catalana de l'època medieval descansaven al Monestir de Santes Creus. Se'n tenia constància, però el que ha estat una sorpresa és trobar-ne les restes en un bon estat de conservació i a les quals se'ls intentarà posar nom. Els experts no es podien imaginar que haguessin arribat pràcticament intactes fins als nostres deis.

La troballa es va fer el passat octubre quan es van desmuntar sis dels vint sarcòfags del claustre per restaurar-los. El conjunt funerari s'atribueix a famílies vinculades amb la corona i algunes de locals, com els Cervelló, Cervera o els Montcada. A més de les restes òssies, també s'han localitzat teixits humans i tèxtils. Tot plegat, convida a creure que la troballa és excepcional.

FERITS EN CONFLICTES BÈL·LICS? 

Els estudis antropològics i genètics que es faran podran determinar quines relacions de parentiu tenien, com s'alimentaven o bé quines malalties van patir els membres d'aquesta classe benestant. Alguns d'ells, fins i tot, amb traumatismes rellevants. Es pressuposa que alguns dels individus hauria lluitat en conflictes bèl·lics i ara en buscaran el rastre.

La descoberta de les restes s'ha produït en el marc de la restauració del claustre que va començar l'abril de l'any passat i que es calcula que podria enllestir-se l'estiu del 2025. Principalment, es millora la impermeabilització de les cobertes i els problemes derivats de les filtracions d'aigua.