L'antiga Laboral és on pitjor es respira

El complex educatiu de la Laboral és el punt del Camp de Tarragona amb pitjor qualitat de l'aire. És on s'han registrat els nivells més alts dels 75 Compostos Orgànics Volàtils (COV) que analitza l'Observatori de la Qualitat de l'Aire i, de fet, duplica els valors que va presentar Barcelona el 2023. En conjunt, l'entorn del polígon petroquímic sud va empitjorar l'any passat. 

La concentració de COV supera els 80 micrograms per metre cúbic a l'antiga Laboral, seguit dels 60 a La Canonja i 58 a La Pineda. En aquest punt de la ciutat de Tarragona, a més, les concentracions màximes detectades s'enfilen fins als 200 micrograms per metre cúbic. Situada en l'àmbit d'influència del polígon sud i del Port de Tarragona, la zona educativa també presenta els valors més alts de benzè i 1,3 butadiè, els dos compostos als que presta més atenció l'Observatori.

DINS ELS PARÀMETRES, PERÒ SENSE MILLORA

Cambra Comerç

L'actualització de l'informe de la qualitat de l'aire, en general, no evidencia una millora dels indicadors. L'any passat a les poblacions tarragonines es van detectar les xifres més elevades de benzè dels 5 anys d'estudis. La Laboral i Vila-seca destaquen en aquest repunt. En qualsevol cas, els impulsors i autors de l'informe tornen a situar la qualitat de l'aire per sota dels límits legislats i dins dels valors de referència i, per tant, confirmen que la situació és bona.

LES PRIMERES DADES DE PUNTES DE CONTAMINACIÓ

 Més enllà de les mitjanes, el mesurador en continu del Morell va detectar uns 120 pics de contaminació de butadiè, el que representa un 1% del total de mostres. Aquesta informació molt més precisa, i amb accés pràcticament a temps real, obre la porta a introduir canvis en les operatives de la indústria o, com a mínim, detectar què produeix els episodis de contaminació. 

L'estudi considera puntes els valors superiors a 20 micrograms per metre cúbic. És un indicador que ha establert el mateix Observatori perquè no hi ha referències en aquest sentit. Per això, insisteixen en la importància que s'estableixi un marc regulador amb límits clars.

Les dades de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire monitoritzen 22 punts del Camp de Tarragona i 4 poblacions més de referència. L'anàlisi de les puntes episòdiques de contaminació de Butadiè es reforçarà amb la posada en marxa d'un mesurador a Constantí.