Pallassos, foc i cultura popular per la Festa Major de Vila-seca

Llucifer i la Diablesa del Ball de Diables Infantil de Vila-seca ja llueixen els nous ceptres. Són obra de l'escultor local Antoni Mas i van ser els seus homònims adults els encarregats de batejar-los oficialment. No ho van fer precisament amb aigua, sinó amb pólvora i foc.

Un moment especial per als diables vila-secans que van protagonitzar bona part de la jornada de dissabte de la Festa Major d'Hivern. Primer van ser els més joves els qui van sortir en correfoc pel centre històric de la vila fins a dirigir tots els assistents fins a la plaça de les Voltes. Allà, es va viure la segona novetat de la jornada.

Un entremès dels diables vilafranquins que data del segle XIX i que té la particularitat d'incorporar el Pelegrí, un personatge que simbolitza la humanitat i que és temptat pels diables amb els set pecats capitals. Quan el protagonista peca, un àngel apareix per salvar-lo. L'Entremès va donar pas al Ball de Sant Miquel dels dimonis vila-secans. L'oportunitat perfecta per satiritzar sobre l'actualitat del municipi.

DDR2FOC

Una festa d'espurnes que va continuar amb una tabalada i va culminar amb un gran correfoc en què s'hi van sumar els diables de Reus, Mataró, Vila-franca, els Monjos i, és clar, els amfitrions.

Així acabava un dissabte que havia arrencat ben d'hora amb una altra imatge emblemàtica de la festa major d'hivern: la dels petits i grans corredors que no es van voler perdre la tradicional cursa de pallassos i pallasses. Una proposta que arriba enguany a l'onzena edició i que va atraure prop de 200 participants. Tots ells, disfressats, van recórrer diferents vies, passant per la plaça de l'Església fins a arribar a la meta on els esperava una xocolatada popular.

La jornada de diumenge va tenir els elements del Seguici Popular com a protagonistes. Enguany, gran part de les mirades estaven posades en ells: el Ton i la Pineda. Els dos gegants que aquest 2023 celebren 40 anys de vida. No hi van faltar els diables, els trabucaires, els balls de l'Esbart Dansaire Ramon d'Olzina, així com les bèsties locals. A la festa també s'hi va voler sumar la Mulassa de Barcelona, element que té 450 anys d’història.

Amb tot, Vila-seca es prepara, ara, per a la darrera setmana de gresca al municipi, que es completarà el pròxim diumenge 29 de gener.