Vila-seca reclama unitat d'indústria i administracions per acabar amb els pellets

Una expedició navegarà des de la Costa Daurada i fins a les Illes Balears per recollir mostres de microplàstics que no tan sols envaeixen les platges tarragonines sinó que també posen en perill el seu ecosistema. L'Ajuntament de Vila-seca, demana a les administracions i a la indústria que afrontin el problema col·lectivament.

Surfrider Foundation Europe i Good Karma Projects, no "descobreixen Amèrica" situant mostres de pellets, petits plàstics visibles a primera línia de mar, però sí que poden definir les causes per atacar-les d'arrel. La Costa Daurada presenta una de les majors acumulacions de microplàstics d'arreu del continent, tot i que el conflicte és internacional.

Es treballa l'indret des del 2018. Vila-seca en Comú i Fundació Mare Terra van denunciar la problemàtica davant el Seprona. Ara bé, el desconeixement de l'origen va frenar el recorregut de les demandes. Expedicions com la de l'ONG aportaran més proves per poder presentar-les, si és oportú, a la Fiscalia de Tarragona.

Les indústries generen residus 20 quilòmetres terra endins, a la riba d'un Francolí que els arrossega fins a la desembocadura. Temporals de vent i ones de Llevant permeten observar el greuge per als usuaris de la platja i per a la fauna i flora mediterrània.

vilaseca 19 juny

No existeix legislació europea contundent per acabar amb els pellets i els avenços depenen en excés de la bona voluntat social i política amb neteges com les que habitualment es realitzen a la platja de La Pineda, punt d'elevada concentració per motius climatològics i geogràfics. Segons Vila-seca, la convivència sostenible entre una indústria cada cop més forta i la platja, és possible, però cal que tothom hi aporti.

Un veler de 10 metres d'eslora navegarà des d'avui fins a les Illes Balears per recollir evidències gràcies a una malla. Es preveu enllestir el viatge de tornada a finals de la setmana vinent; la Universitat de Barcelona analitzarà les mostres.

Encara no es pot saber l'impacte a llarg termini dels pellets, ja que es fragmenten en porcions cada cop més petites i es descomponen a l'aigua durant centenars d'anys.