Vila-seca vol retornar la varietat d'una bajoca perduda fa 50 anys

La Cooperativa Agrícola de Vila-seca vol recuperar una varietat de bajoca local perduda fa uns 50 anys. Es tracta de la bajoca de Moda, un tipus de mongeta molt gustós i ric en fibra que es va deixar de produir en favor de varietats com la perona. Els canvis en l’economia actual i l’interès creixent pel producte local poden propiciar un context idoni per la seva comercialització.

La relació entre aquesta varietat i Vila-seca es remunta a la Guerra Civil, quan un jove de 12 anys, Joan Roig es va veure obligat a fugir del municipi amb la seva família. 79 anys després, Roig, que llavors vivia al Canadà, va deixar en herència un pot amb llavors de la bajoca de Moda al Casal Català del Quebec. Ara gràcies a la Consultoria Agrònoma l’Espigall, aquesta mongeta ha tornat a Catalunya i es podria començar a plantar a Vila-seca a l’abril

coop

La recuperació de la bajoca de Moda no ha estat una tasca fàcil, però gràcies a les ganes dels pagesos locals, alguns dels quals només n’han sentit a parlar, podria ser una realitat. Farà falta esperar al mes de juny, que és quan es cull aquesta hortalissa.

Canvia't al 39 a la TDT