El Cós de Sant Antoni de Vila-seca, gairebé descartat enguany

L'aturada esportiva pel coronavirus i la manca de dates a l'estiu, sempre que la crisi sanitària quedés completament enrere, dificulten la celebració de la cursa de cavalls més important de Catalunya, ajornada al gener per culpa de la pluja. De moment, totes les curses s'han suspès, com a mínim, fins a finals de maig

El factor meteorològic va jugar una mala passada a Vila-seca i al turf espanyol perquè l'aigua acumulada a la pista del Parc de la Torre d'en Dolça va impedir que gaudíssim d'un Cós que, any rere any, narrem a TAC12. L'1 de maig va ser l'alternativa treballada tot i que no va concretar-se per problemes operatius. En qualsevol cas s'hauria ajornat de nou perquè el mon dels cavalls dorm als caixons des de mitjan març. El confinament i els interrogants sobre la socialització de l'esport enmig d'una pandèmia sense vacuna impedeixen saber si les curses tornaran o no enguany; si fos així, el Cós hauria de traslladar-se a l'agost, a la festa local d'estiu, i el calendari tampoc ho permetria.

El negoci tira endavant a empentes i rodolons gràcies a les inversions estatals per a l'hipòdrom de la Zarzuela i als ingressos de Loterías y Apuestas del Estado. Ara, però, no hi ha Loto Turf i es tem que des de LAE aprofitin la crisi per trencar el lligam l'any vinent. Si la solució a mitjà termini ha de ser competir sense públic i sense les tradicionals apostes in situ, el sector difícilment sobreviurà ara que tot just havien d'arrencar els grans premis.

Com qualsevol altre esportista d'alt nivell, els cavalls, mentrestant, perden el to competitiu, i tan sols entrenen a ritme moderat o alt aquells qui conviuen amb els seus propietaris a finques privades. És el cas de la majoria de grans noms del turf català que, a banda de veure perillar el Cós de Sant Antoni, ja han patit la cancel·lació d'una prova de La Sénia prevista per al maig.