Vila-seca reclama que l'accident d'IQOXE marqui una nova etapa en la seguretat de la química

Vila-seca creu que l'accident de l'empresa IQOXE ha de marcar un canvi de paradigma en la relació de les empreses químiques i el territori. En un manifest signat per tots els partits vila-secans, aquests exigeixen conèixer les causes de l'accident i insten a les administracions a fer complir els protocols de seguretat a totes les empreses del sector químic.

Imatge d'unitat de tots els grups polítics de l'Ajuntament de Vila-seca després de l'accident químic de la passada setmana per fer front a una situació que qualifiquen de greu i preocupant i per a la que reclamen solucions immediates tant en matèria de seguretat a les mateixes empreses com de comunicació de les possibles emergències als municipis afectats.

És per això que els cinc grups presents al plenari vila-secà exigeixen a través d'un manifest conjunt que es realitzi una investigació exhaustiva que determini les causes de l'accident. Per fer-ho, reclamen primer a totes les empreses del Polígon Petroquímic Sud que comuniquin detalladament totes les afectacions produïdes per l'accident i que es dugui a terme de forma urgent una revisió exhaustiva d'aquestes.. 

En matèria de seguretat, també reclamen un compliment immediat de les mesures obligatòries en aquest àmbit i la paralització immediata de l'activitat a qualsevol instal·lació que les incompleixi. També la definició clara de les millores a implementar després d'un accident que diuen ha de suposar un abans i un després en la relació del sector químic amb el territori.

Des de Vila-seca també asseguren que els protocols de comunicació vigents van fallar durant l'emergència. Per això reclamen responsabilitats per aquest incompliment i exigeixen a la Generalitat que estableixi canals d'informació directa amb els ajuntaments com a autoritats responsables de la protecció civil dels seus municipis.

L'alcalde vila-secà ha valorat de forma positiva la intenció del govern català de retornar les competències en matèria de coordinació d'emergències al territori platejades en els darrers dies, però ha deixat clar que calen més mesures que la complementin.