Les activitats vinculades amb el món agrari omplen el nucli històric de Valls

El Kursaal és el centre neuràlgic de l'activitat eqüestre per Firagost. Allí durant tot el matí del segon dia de fira, mentre els més petits poden passejar a l'esquena d'un poni, hi trobem el mercat del tracte equí. Els tractants de cavalls exposen els seus exemplars, enguany una vintena, com a reclam per a possibles compradors. És un dels dos mercats, juntament amb el de Nadal, que impulsa la Societat de Sant Antoni de Valls a la capital de l'Alt Camp.

Les propostes més vistoses d'aquesta entitat però, les trobem el primer dia de Firagost. Durant la tarda cavalleries i carruatges desfilen pels carrers que formen l'espai firal de la mostra en una cercavila festiva que dóna color a l'exposició del camp català. El moment àlgid d'activitat però, arriba a la nit, amb la celebració del concurs d'arrossegament en trineu amb cavalls de càrrega.

Cavalls a banda, una altra de les activitats relacionades amb el treball al camp que capten l'atenció dels visitants és la tradicional cursa de portadors de saques d'avellanes. Enguany, en categoria femenina van ser sis les dones que van competir donant una volta al circuit curt del passeig de l'estació amb un sac de 28 quilos a l'esquena, i tretze els competidors masculins, que recorren completament el passeig amb sacs de 58 quilos i mig.

Concursos als quals s'han d'afegir també propostes com la Trobada de Puntaires, amb més de 250 participants tot i que enguany, per les obres del passeig dels Caputxins han canviat d'emplaçament, desplaçant-se fins al Portal Nou, convertit en un punt de trobada d'una trentena d'entitats d'arreu de Catalunya apassionades per la punta de coixí.

Un dels concursos més nous, però que també han aixecat expectació els últims anys, per la seva ubicació al Pati, coincidint amb la mostra de cerveses artesanes i per la seva particularitat és el de beure a porró. Els concursants competeixen en diferents modalitats. Més durada, porró a més alçada o estil. Ho fan també per categories. Els adults amb porrons plens de vi, els infants, amb aigua. Tot per recuperar un estri i una essència de la taula catalana.