L'oposició de Valls desconfia de l'externalització de la gestió del Museu Casteller

El ple de Valls va posar de manifest aquest dilluns la diferència de criteris entre govern i oposició pel que fa a la futura gestió del Museu Casteller de Catalunya, que ha d'obrir portes aquest estiu a tocar de la Plaça del Blat. El govern va defensar la seva externalització com a única via possible per tirar endavant el projecte, mentre que l'oposició va demanar la creació d'un consorci o una fundació on participin totes les administracions.

L'Ajuntament de Valls externalitzarà la gestió del Museu Casteller de Catalunya mitjançant una concessió administrativa que contempla assumir amb diners públics el potencial dèficit de l'equipament per garantir-ne el seu manteniment i rendiment, que s'estableix, en l'escenari més pessimista, amb una compensació de 300,000 l'any a l'empresa concessionaria.

Un règim de gestió que no convenç cap dels partits de l'oposició. Mentre Compromís i PP van optar per l'abstenció, CUP i PSC van votar-hi en contra. Tots els partits recelen de l'externaclitació del servei que s'hauria de posar en marxa aquest estiu. La CUP, per exemple, entèn que el model de gestió escollit pel govern municipal, centrarà els seus esforços a ser garantista amb l'empresa concessionària.

Des del partit socialista, en sintonia amb els dubtes expressats també per PP i Compromís, es va qüestionar la fortalesa de les finances de l'Ajuntament per assumir en solitari el manteniment del futur equipament i va defensar una aposta per una fundació o un consorci que garanteixi una participació de Diputació i Generalitat, que, segons els socialistes, ara encara no s'ha assegurat.

Des del govern es va admetre que el model de gestió plantejat no és el que realment voldrien, però sí l'única via per tirar endavant el projecte. Batet va demanar valentia al temps que va assegurar que existeix un compromís de Diputació i Generalitat per participar del finançament del manteniment d'un equipament que té caràcter nacional.

Els partits de l'oposició també van deixar el govern sol amb la proposta de pressupot per aquest exercici. Tots els partits de l'oposició van votar en contra d'uns números que preveuen un pressupost de 27,6 milions d'euros per l'Ajuntament de Valls, 2,5 dels quals destinats a inversions. Tot i els esforços de l'equip de govern amb una explicació dels números coral i extensa, de més de tres hores, l'oposició no va comprar els arguments qamb què el govern municipal dibuixaven un pressupost social pels 2,8 milions que es destinen a polítiques a les persones.

L'oposició va criticar amb duresa la demora amb què arriba la proposta de pressupost, amb dos mesos de retard, que ha obligat el consistori a iniciar l'any amb pressupostos prorrogats. També adverteixen que no poden donar suport a un pressupost que neix sense consens perquè el govern té per costum obviar les propostes de l'oposició. Potser per això, partits com el PSC ja han anunciat que possiblement s'estalviaran el tràmit de presentar-hi al·legacions, tenint en compte que en la tramitació dels altres pressupostos de la legislatura, el govern les ha desestimat totes.