Un estudi previ a la recuperació de la Muralla de Sant Francesc hi detecta nous vestigis

Un estudi arqueològic a la muralla medieval de Sant Francesc ha inventariat i documentat aquest tram de la muralla medieval, on han detectat vestigis de tres torres de defensa, una d’elles fins ara desconeguda. L’estudi l’ha impulsat l’Ajuntament com a primer pas per determinar una actuació de recuperació d’aquest vestigis i urbanització de l’espai que s’ha de definir en el marc d’un document de protocol d’actuació per al quilòmetre i mig de muralla que encercla el Barri Antic de Valls.

L'Ajuntament de Valls treballa en la redacció d'un document marc que traci les línies mestres a seguir en la recuperació dels vestigis de la muralla medieval que encara perduren. La necessitat d'aquest protocol la justifiquen les últimes descobertes d'un estudi realitzat pel gabinet d'arquitectura vallenc L'Aparador Arquitectes en un tram de 140 metres de longitud de la muralla de Sant Francesc, una illa de catorze immobles entre la plaça de Sant Francesc i el carrer Sant Sebastià, dels quals, amb una inversió superior al milió d'euros l'Ajuntament ja n'ha expropiat el 80%.

L'estudi arqueològic ha inventariat a l'interior de les cases vestigis de panys de muralla d'entre 4 i 2 metres d'alçada, i fins i tot de set metres; però la descoberta més significativa ha estat una nova torre defensiva en aquest espai.

 
L'estudi arqueològic de l'espai per documentar la muralla permetrà al consistori definir l'actuació urbanística en un espai que permetrà esponjar aquesta entrada del Barri Antic i recuperar al mateix temps un bé patrimonial com la muralla, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Una actuació, ha reblat l'alcalde Albert Batet, que una vegada realitzat l'esforç de les expropiacions, ja no té marxa enrere.
 
El govern veu en la recuperació de les muralles un valor estratègic per la recuperació del nucli històric de Valls. Per això considera prioritari repensar i modelar les futures actuacions sobre el quilometre i mig de muralla que encercla el Barri Antic. Igual que la intervenció prevista a la muralla de Sant Francesc, on encara queden pendents un parell d'expropiacions, els treballs plantejats també a la muralla de Sant Antoni, al Portal Nou, esperen la concreció del protocol a seguir en la recuperació dels vestigis de la muralla per definir la seva futura urbanització.