Llum i foc per tancar la Festa Major de Sant Joan

El foc va ser protagonista a l'última jornada de festa major de Sant Joan a Valls amb un correfoc que va implicar diables i bestiari de foc de la ciutat. Abans, el Tomet del Poble i l'Anada dels Gegagnts al Lledó van marcar la jornada.

Els Gegants de Valls, acompanyats pel Gegantó i la Gegantona ballen davant del Santuari del Lledó a la sortida de l'ofici que renova el vot de poble que Valls dedica a aquesta Mare de Déu. És un dels moments culminants d'un acte en què els gegants recuperen el repertori musical històric i tradicional dels gegants, i a més, ho fan amb gralles d'època.

Ja a la tarda, els Gegants cedeixen el protagonisme de l'últim dia festiu a Valls als més petits. És el torn del Tomet del Poble, on hi participen tots els balls i elements del seguici cerimonial que tenen la seva rèplica per a infants. La canalla de les colles castellers, drac Petit, diables infantils, òs petit, mulasseta, bouet, àliga petita i els balls de pastorets, gitanes, bastons i primera. Un Tomet que, a imitació del Tomb del Poble, també ha crescut exponencialment els últims anys, aquest últim amb la incorporació de la Gegantona, acompanyant el Lladrefaves incorporat el curs passat. Dos elements impulsats des de Picamoixons.

Un Tomet amb un final pensat a imitació dek final de festa que ha proposat els dos últims anys el Tomb del Poble, amb tots els elements ballant a l'hora a la plaça del Blat abans del ball final de l'àliga. Una estampa a la qual enguany no s'hi ha afegit la canalla de la Joves, en protesta per la manca d'espai i condicions, denuncien els vermells, de l'espai que utilitzen aquests durant les diades a la plaça del Blat.

És una de les últimes instantànies d'una festa major de Sant Joan que, com és habitual, s'acomiada amb una traca final, la protagonitzada pels diables de Valls i els elements de foc del seguici festiu. Un correfoc que acompanya els vallencs fins el piromusical final i que enguany ha comptat també amb la participació dels diables de Sant pere de Ribes, com a colla convidada.