Sant Joan per a la història dels castells a Valls

Diada de Sant Joan per a recordar la que es va viure aquest diumenge a la Plaça del Blat. La Colla Vella va sorprendre tothom plantant el 3 i el 4d9 amb folre de manera simultània, mentre que la Joves va donar una passa endavant molt important carregant un dels quatre grans castells com és el 2d8 sense folre.

Actuació plena d'imatges inèdites en una diada de Sant Joan a la Plaça del Blat la que ens van deixar unes colles de Valls que van demostrar, en major o menor mesura que encaren una temporada pena de reptes als que es volen enfrontar des de ben aviat.

És el cas d'una Colla Vella que va deixar per a la història una imatge que només 's’havia vist una vegada al món casteller, fa disset anys  per part dels Castellers de Vilafranca, la dels dos castells bàsics de 9 pisos descarregats de manera simultània, tota una demostració de força d'uns rosats que ara mateix comanden amb mà de ferro el món casteller.

Una exhibició que va servir per a tancar una actuació immaculada dels del Portal Nou, que van obrir plaça descarregant el segon 5d9 amb folre de la temporada, amb unes prestacions millorades respecte al primer. El millor castell dels d'Albert Martínez va arribar a la segona ronda, amb l'estrena d'un 4d9 amb el pilar que van salvar magistralment, sobretot a la sortida del 4. Van tancar el seu millor Sant Joan amb el quart pilar de set folrat.

I si la Vella va fer la millor actuació de la jornada, el millor castell va arribar de la mà d'una Colla joves que, sense deixar de banda la seva filosofia del pas a pas, va demostrar que en les grans ocasions també té marge per ser molt i molt ambiciosa,¡. Així, després de descarregar el segon 3d9 folrat del curs a la primera ronda, els de Francesc Ramon es van enfrontar a la seva gran aposta la temporada passada, un 2d8 sense folre que van carregar sobradament i que va demostrar tenir opcions per ser descarregat, però que es va trencar quan la canalla ja sortia del castell.

Així les coses, van optar per baixar pretensions a la tercera ronda amb el 5d8 i amb un pilar de set que va tornar a quedar en carregat per segon cop aquesta temporada i que va deixar un regust agredolç en la colla vermella.

Unes colles vallenques que van encetar el calendari de Festa Major en una diada de Completes que va esdevenir per primer cop de Gamma extra gràcies al 9d8 descarregat per la Colla Vella a la tercera ronda. La Joves va tenir en el 2d8 amb folre el seu millor castell després d'haver de desmuntar un intent de 3d9 folrat