La recuperació de la muralla de Sant Francesc serà una realitat el 2026

La intervenció sobre la muralla medieval de Sant Francesc a Valls podria estar enllestida el primer semestre de 2026. La injecció de diners provinents de fons europeus permetrà a l’Ajuntament accelerar el projecte. El projecte s’inclou dins el pla de dinamització de patrimoni d’ús turístic de l’Estat i en finançarà la primera fase. Valls rebrà 2,8 milions d’euros.

Així, preveu que el mes de setembre s’aprovi ja el projecte que estan ultimant les arquitectes Marta Milà i Anna Ibarz, i que enguany mateix es procedeixi a licitar les obres.

Amb aquest calendari, les obres començarien a principis de 2025 en una actuació que es completaria durant el primer semestre de 2026. La primera fase dels treballs es centrarà a l’entorn del carrer Sant Francesc i afectarà una desena d’immobles en estat ruïnós, que aniran a terra. El projecte preveu consolidar els vestigis de muralla i crear un nou espai públic per a vianants.

7 MILIONS DE FONS EUROPEUS

Això serà possible gràcies a la injecció de diners externa que arriba de la mà del programa de dinamització de patrimoni per a ús turístic, finançat amb fons europeus. L’Estat ha inclòs el projecte vallenc dins aquest programa i hi aportarà 2,8 milions d’euros, que permetran assegurar el finançament de la primera fase del projecte global.

No és la primera subvenció de fons europeus que arriba a Valls. En total, són més de set milions d’euros d’ajuts europeus que han permès finançar part dels 13 milions d’euros d’inversió al Barri Antic durant els últims anys. Un esforç que, retreu l’ajuntament, no ha estat reconegut per la Generalitat.

Aquesta serà la segona gran actuació que afronta la ciutat en el procés de recuperació de les antigues muralles medievals de Valls i el tercer projecte al Centre Històric que l’Ajuntament aconsegueix finançar amb fons europeus. S’afegeix a les obres de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat o la futura rehabilitació de Ca Padró, que acollirà l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard al bell mig del nucli antic.