La Generalitat adquireix el fons fotogràfic de Francesc Català-Roca

Les fotografies del vallenc Francesc Català-Roca canviaran de mans. Es tracta d'un extens llegat que ara s'incorporarà al fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya. El Departament de Cultura ha arribat a un acord amb els hereus del fotògraf per fer-se amb la custòdia, fins ara a càrrec del Col·legi d'Arquitectes, i el tractament del treball de Català-Roca. Amb aquesta compra, per 2 milions d'euros, la Generalitat pretén preservar el que considera que és un dels fons fotogràfics més importants de Catalunya.

PROLÍFIC I EXTENS LLEGAT

Estem parlant de gairebé 170.000 negatius de Francesc Català-Roca que, a partir d'ara, formaran part de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Es divideix en quatre blocs de documents: a banda dels negatius en blanc i negre i en color, compta també amb més de 3.000 diapositives en color, uns 14.000 fulls de contacte i 2.000 còpies d'època d'autor. Aquest darrer material es dipositarà al Museu Nacional d'Art de Catalunya. De fet, el MNAC prepara una exposició retrospectiva per apropar el prolífic llegat.

D'aquí a uns tres anys, el públic podrà redescobrir la mirada de Català-Roca i comprendre la dimensió de l'artista. Ja se'l considera el fotògraf català més important del segle XX, però els seus hereus pensen que la història encara no ha fet justícia.

L'adquisició del fons fotogràfic representarà, doncs, un nou impuls per a la figura del fotògraf vallenc, en la línia ja iniciada el març del 2022 quan es va encetar l'Any Francesc Català-Roca. Comença ara, per tant, una tasca ingent de tractament i digitalització de milers de negatius.