La Diada Nacional de Valls revalida la gamma extra

Les actuacions castelleres a Valls mai deceben i la Diada Nacional del 2022 no ha estat una excepció. Va caldre paciència a la plaça del Blat per veure els plats forts, però finalment van arribar. La Colla Joves Xiquets de Valls va provar per primer cop enguany el 2de8 sense folre, que els vermells consideren carregat. A l'altra banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va estrenar el pilar de vuit emmanillat, completat amb solvència.

EL 2DE8 VERMELL, CARREGAT O NO?

Tot el món casteller ha debatut si el dos net de la Joves, a la tercera ronda, és carregat o no. En tot cas, l'estructura vermella es va bastir amb molt bona mida i ritme. Va ser just en el moment de la traspassada que els dosos van perdre la posició i el castell va cedir; davant els dubtes, la Joves el dona per carregat. Sigui com sigui, la bèstia torna a ser una mica més indomable que abans de la pandèmia.

Abans de l'assalt al 2de8, la Joves va fer els deures, sumant un nou 3de9f, de sortida, i que no va perillar en cap moment. Després va arribar el torn per l'enèsim 5de8, una catedral que ha de tornar a pujar sobre un folre pel Concurs. La caiguda del dos desfolrat va deixar la Joves sense pilar de mèrit.

EL PILAR ROSAT, EN BONA FORMA

Per la seva banda, la Colla Vella va exhibir el bon estat de forma del seu pilar. Aquesta temporada, la plaça del Blat en horari nocturn els ha anat de luxe. A Completes, pilar de sis; a la Firagost, el de set folrat; i a la Diada Nacional, el de vuit emmanillat. L'espadat es va completar amb autoritat i va poder veure per fi la llum.

Els rosats van obrir de 3de9f, descarregat amb solvència. La Vella va continuar amb el 4de8 amb el pilar, que va presentar molt bona factura malgrat que van fer-ne un intent desmuntat prèviament. Per tancar, un 4de9f amb batalla per algun dels terços.

Tot i deixar-lo en carregat per Sant Fèlix, la Vella va optar per no tornar a intentar el 2de8 sense folre per indisposició d'un membre del pom de dalt. Ara, els rosats l'assenyalen com a màxim objectiu pel Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla.