Els balls avancen la festa tradicional del Sant Joan vallenc

Els balls parlats del seguici festiu de Valls van tornar a l’escenari de la plaça de l’Oli per escalfar motors abans de l’esclat de la festa major de Valls i escampar als quatre vents les misèries de l’actualitat vallenca. S’hi va trobar a faltar al Ball de Vells, però en contrapartida el nou Ball de Pastorets adult es va estrenar en aquest emplaçament.

Als dos balls de Pastorets (l’adult i l’infantil) els va acompanyar el ball de Gitanes. Els versots d’uns i altres van ironitzar sobre les Decennals o episodis com el carril bici, van carregar contra el gestor cultural de Valls, van fixar-se en el cas d’abús a un menor que va esquitxar un regidor vallenc i van tornar-se reivindicatius contra el pla d’industrialització de l’Alt Camp que havia presentat la Generalitat.

No és ball parlat i té un tarannà molt més solemne i cerimonial. La Moixiganga també va actuar en aquesta prèvia de Sant Joan. Ho va fer després d’obrir la capella votiva de Sant Joan, un acte simbòlic incorporat a la litúrgia festiva els últims anys. La Moixiganga de Valls va tancar, a l’entorn dels arcs del Celler del Paborde, el primer tast tradicional de la festa vallenca amb la representació de les onze figures al·legòriques que formen el ball.

La Moixiganga va prendre el protagonisme al foc, que instants abans havia recorregut els carrers del Barri Antic. Diables i Drac de Valls petit van protagonitzar un correfoc infantil seguit per un públic nombrós amb ganes de festa.