Reconeixements per començar la festa

Companys de viatge del músic vallenc Francesc Sans reconeixen la seva tasca glossant la seva figura en vers i amb música. És un dels moments emotius de la proclamació del nou santjoaner de la Festa Major de Valls. Un acte que posa en valor la música d’arrel tradicional que acompanya el seguici festiu de la ciutat.

En aquesta edició, la participació de Sans a la festa vallenca va més enllà. En el marc d’aquesta i a casa seva ha presentat també el seu primer disc amb el sac de gemecs com a protagonista: l’infinit.

Valls també ha aprofitat el retorn de la vida festiva per recuperar la tradició de proclamar un ambaixador per a la temporada castellera dels Xiquets de Valls. Deu anys després de la proclamació dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat, Valls s’ha fixat en la tasca realitzada per Catesco. La fundació homenatjada va incidir durant el seu discurs d’agraïment en els valors castellers com a eina de superació.

Reconeixements a banda, la Festa Major de Valls encara espera poder veure en acció la major part del seu seguici festiu, que actuarà els dies grans de la festa. Mentrestant, els vallencs s’han de conformar a poder accedir, entrada prèvia, a la casa de la Festa instal·lada al Teatre Principal, on dormen durant aquests dies tots els elements del seguici mentre no actuen. És per exemple, el cas de l’Ós, que va sortir per rebre els xumets dels vallencs o dels gegants de la ciutat. Aquests van ser una de les parelles de gegants participants en la trobada que anualment organitza la colla gegantera del Calçot. En aquesta edició, amb cinc colles convidades, més enllà de les vallenques. Entre elles, els gegants neolítics de l’Espluga, o els Veguers dels amics dels Gegants de Montblanc.