Xavier Tondo i Volpini, 10 anys

Ja fa una dècada que el destí el va abaixar de la bicicleta i que Tondo continua situant el ciclisme del territori en la primera plana nacional, internacional i formativa. L'esforç dels qui més el coneixen va permetre un reguitzell d'iniciatives de foment dels valors esportius que ell tant va defensar.

Va obrir-se pas a Portugal i Andalusia: gairebé va canviar de mallot anualment per completar pantalles de destí cap als "hors catégorie" I ho va aconseguir a les files del Cérvelo i el Movistar. Les voltes a Portugal i Castella i Lleó, les etapes de la Paris Niza i la Volta a Catalunya. Va marxar quan semblava no tenir límit i no, no el té.

El campus vallenc ens ha acostat moltes de les cares més conegudes i reconegudes del ciclisme espanyol; amics i companys que el respecten, recorden i valoren.

La Marxa Cicloturista 100% Tondo , a Sant Joan Les Fonts, i la Cursa Social de Valls, dos exemples de la veneració del cicloturisme per la seva figura, per les seves carreteres i per anar a rebuf de l'allargada estela del millor exponent de l'especialitat en tota la història de la demarcació de Tarragona.

tondo 23 maig

I molt més. La Vuelta a Espanya i la Volta a Catalunya amb multitud de sortides i finals d'etapa davant el pavelló batejat tal com ell. Dedicatòries d'altres estrelles eternes, com Alejandro Valverde. L'escalf permanent de la gent que aprèn dels nobles per defensar també l'esport a capa i espasa

I seguim, infinits, gràcies a la Clàssica Xavi Tondo, puntuable tres cops per a la Copa d'Espanya i present ara al calendari de la Copa Catalana amb les promeses del futur. Bo serà, arribin o no al cim, que preguntin qui va ser Xavier Tondo i Volpini.