Valls preestrena el seu nou orgue

Els mecenes particulars de l’orgue de Valls ja saben com sonarà el futur orgue de Valls. L’organista vallenc Josep Mateu va fer sonar per primer cop l’instrument en públic aquest cap de setmana pels vallencs que han contribuït a fer realitat el projecte. Els operaris del taller Grenzing encara treballen en l’harmonització dels diferents registres que acumula i només va sonar una part de l’instrument, però el tast ja serveix per intuir tot el seu potencial.

Encara no fa una setmana que s’han iniciat els treballs d’harmonització del nou orgue de Valls i encara queda molt per fer. De moment, dels 22 registres amb què s’ha dotat l’instrument de Valls, sonen només en perfectes condicions els registres bàsics. Encara no es pot escoltar en òptimes condicions el so de gralla que s’hi ha incorporat, un dels trets diferencials que convertiran en singular l’orgue de Valls, però els vallencs compromesos amb el projecte ja han pogut intuir les possibilitats de l’instrument de la mà de l’organista Josep Mateu, un dels assessors de la comissió ciutadana de l’orgue.

Més de 1200 tubs, que encara es podrien ampliar més enllà dels 2.000 en cas que, en un futur, s’incorporin nous registres a l’instrument. El taller Grenzing ha preparat el moble per a fins a 43 registres. Actualment, se n’han habilitat 22. Des de la comissió ciutadana s’ha destacat la voluntat de forjar un instrument per la ciutat i espera encara arribar als 500 padrins.

La preestrena protagonitzada per Josep Mateu ha permès intuir el potencial de l’instrument, però no serà fins al 30 de gener, quan, amb la seva benedicció sonarà completament. L’endemà tindrà lloc també el concert inaugural.