Els empresaris de Valls, molestos amb l'increment del rebut de la brossa

Malestar entre part de l'empresariat de Valls per l'augment de la taxa de la brossa que en alguns casos pot arribar a encarir el rebut anual fins a un 400%. Els empresaris reclamen solucions a l'Ajuntament i li recorden que la majoria d'empreses ja gestionen internament els seus residus. El consistori ho justifica per l'increment dels costos del servei d'incineració i també per la necessitat de complir amb la normativa europea.

Les bonificacions aplicades per la bona pràctica del reciclatge, que poden arribar fins al 50% en el rebut de la brossa, han permès a bona part dels vallencs, el 15% de les llars, poder minimitzar l'impacte de l'augment de la taxa en un 13% aquest últim any. Però a nivell d'establiments comercials i empreses del polígon, sense accés a aquestes bonificacions, el cost del rebut de la brossa s'ha disparat. Tenint en compte que el rebut varia en funció de les dimensions de l'establiment o empresa, en alguns casos, el rebut s'ha encarit un 400%, amb factures anuals que han passat de xifres de tres dígits a quatre. L'Ajuntament, que recorda que des del 2013 no s'havia actualitzat el rebut de la brossa, justifica l'increment per l'augment dels costos del servei d'incineració i per les noves directrius imposades per la Unió Europea.

brossa

L'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial de Valls, un dels espais on més incidència ha tingut la pujada de la taxa, critiquen un augment que consideren desproporcionat i que castiga especialment la petita i mitjana empresa. Els empresaris emplacen a l'Ajuntament, amb qui ja s'han reunit i esperen repetir, a buscar fórmules per minimitzar l'impacte de la pujada. Argumenten qu eés injusta, en especial al polígon, on la majoria d'empreses ja es gestionen els seus propis residus. De fet, asseguren que la major part de la brossa que es diposita als contenidors ubicats al polígon no pertany a empreses de la zona.

A banda del polígon, l'increment també afecta el sector comercial de la ciutat, on els locals comercials que superen els 100 metres quadrats de superfície, un 40% del total, han vist com el consistori aplicava un augment de la taxa d'un 13% a nivell general. Increment que pot arribar a doblar-se segons la superfície del local.