Cèsar Puig, absolt: ni rebel·lió, ni sedició, ni desobediència durant el referèndum de l'1 d'octubre

L’Audiència Nacional ha comunicat la sentència absolutòria pels delictes de sedició i de desobediència al vallenc Cèsar Puig, exsecretari general d’Interior. També absolut l’exmajor dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana i l’exdirector general de la Policia, Pere Soler. Dos dels tres magistrats de la resolució del tribunal consideren que no s’ha pogut acreditar que la cúpula d’Interior anés a la una amb el govern català per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.

judici1

La decisió, suposa un dur revés per a la Fiscalia, que en un principi demanava rebel·lió, després ho va canviar a sedició i finalment va proposar com a alternativa un delicte de desobediència. El ministeri públic demanava 10 anys de presó o una pena d’inhabilitació i una multa.

El veredicte no ha estat unànime i té un vot particular, el de la presidenta del tribunal, Concepción Espejel, de tarannà conservador. Considera que els fets provats constitueixen un delicte de sedició en sintonia amb la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Això evidencia les discrepàncies en el si del tribunal a l’hora de decidir la sentència.

El judici va arrencar al gener, més de dos anys després dels fets de l’octubre del 2017. La pandèmia va endarrerir la recta final del judici que va quedar vist per sentència el 20 de juny. Des de les hores, aquests quatre mesos és el temps que han necessitat els magistrats de l’Audiència Nacional per provar de posar-se d’acord.